מאמרים ופרסומים
זכויות חברי קיבוץ נפגעות

 

טענה נגד הקיבוצים: שכחו את החבר ואת חירותו

 

מערכות הניהול שומרות על האינטרסים של הקיבוץ - הוותיקים נותרים חסרי הגנה ומוותרים על יכולתם להיאבק, ואחרי פטירתם אין לקיבוץ רצון לקיים את הבטחת השיוך ליורשים - חגי מירום מציע איך לשמור על זכויות החברים

 

שובל גבע

 

"החיידק הציבורי" ממשיך להפעיל את עו"ד חגי מירום. תמיד היה זה כך, והגיל (כמעט שבעים) כנראה אינו עושה את שלו - אחרת קשה להבין מה גורם לאיש רב פעלים ועתיר ניסיון במישור הציבורי ובעסקים פרטיים, לצאת למאבק נוסף, להמשיך לחפש פתרונות לבעיות מורכבות בקיבוץ, וגם לומר אותם בקול גדול ובטון נחוש.

 

בתקופה האחרונה מוטרד מירום ממודל הייעוץ המשפטי הנהוג בקיבוצים, במיוחד באלה המופרטים, ומן העובדה שלחברי הקיבוץ, כפרטים ובאופן פרטי, אין ייעוץ וייצוג משפטי שוטף, שהם נחלתה של האגודה בלבד, ושל הוועד המנהל בקיבוץ.

 

כדי להסביר את כוונתו מנסח עו"ד מירום "כתב תביעה", מעין "אני מאשים", המתחיל מביקורת על ההתנהלות הקיימת, ומסתיים בהצעות לפעולה. מלבד זאת, חשוב למירום להדגיש, כבר בפתיחה, כי כל האמור לעיל בא לא מתוך רצון לפגוע או להתריס, אלא כדי להציף בעיה המטרידה אותו, וכי הדברים אינם מכוונים אל קיבוצו, שאותו עזב לפני כשלוש שנים, יפעת, אלא אל חלק גדול מהקיבוצים המתחדשים.

 

הקיבוץ לפני החבר "במהלך השנים נבנו חומות משפטיות גבוהות סביב חברי הקיבוץ והם נותרו כלואים בתוכן, בלי להיות מודעים לכך שהם כלאו שם את עצמם", פותח מירום. "לרוב חברי הקיבוץ אין כלים משפטיים ויכולות להבין את הביטויים המשפטיים הכלולים בעשרות התקנונים שניסחו עבורם.

 

"תופעה זו ניכרת כבר בתקנות האגודה, המגִנות באופן קיצוני על אגודת הקיבוץ, מעניקות לקיבוץ כוח וסמכויות לנהל את חיי החבר כך שיישאר חסר יכולת לממש חופש אישי וחירויות שונות, ואף גוזרות עליו חובות והתחייבויות מסוגים שונים, כשחרב הענישה בגין 'הפרת ההחלטות', עד כדי הרחקה מהקיבוץ - תלויה מעל צווארו".

 

ומה רע בניסיון להסדיר את החיים בקיבוץ - כמו בחוץ - בחוקים? חגי מירום: "כי אנחנו מקבלים חומות בצורות של החלטות שיש בהן מוטיב אחד קבוע ובלתי-משתנה: הגנה על 'הקיבוץ'. כאילו נשכח הדבר שיש להגן יותר מכול על החבר ועל חירותו. כאילו אין חשיבות וקדימות לזכויותיו שלו, לחופש שלו".

 

אבל "החלטות הקיבוץ" התקבלו באופן דמוקרטי על ידי החברים. "לא ממש באופן דמוקרטי. ישנם קיבוצים שבהם מתקבלות החלטות האסיפה - באסיפה עצמה, גם אם השתתפו בה רק קומץ חברים. ישנם קיבוצים שמעבירים את ההחלטות לקלפי. ומי מנסח את ההחלטות לקלפי? ניחשתם נכון!" מדגיש מירום. "היועצים המשפטיים של הקיבוץ, לא של החברים חלילה. בחלק מתקנוני הקיבוצים יש לוועד המנהל סמכויות לקבל החלטות וכוח רב לנהל את הקיבוץ. בחלקם הוועד - או מזכירות הקיבוץ, בלשון עבר - חזק אפילו יותר מהאסיפה".

 

החלטות הקיבוץ נצמדות להוראות החוק ולתקנות האגודות השיתופיות. "ההיצמדות הזאת היא הגיונית ונדרשת, אלא שבמהלך השנים הודקו ועודכנו תקנות האגודות השיתופיות על ידי היועצים המשפטיים של התנועה הקיבוצית ושל הקיבוצים לדורותיהם, ובכך נבנו חומות גבוהות, עם מגדלי שמירה, מסביב לאגודת הקיבוץ. ומי מייצג תמיד בבתי המשפט את הקיבוצים מול חבריהם המעזים לעתור? אותם יועצים שניסחו את התקנונים ושכללו בהם הגנות על הקיבוץ ולא על החברים החיים בו".

 

אבל ישנם בתי משפט בישראל... "השופטים נוטים בדרך כלל להגן על הקיבוץ, על ההחלטות, על התקנונים, שמא יבולע לקיבוץ והוא ייפרם ויתאדה מפני החברים הסוררים הפונים אליהם. לא אחת יפנו אותם לעובדה שהם עצמם השתתפו בהחלטות או חתמו על המסמכים כפי שנדרשו, וכעת מה להם כי ילינו על כך".

 

יש לך דוגמה לזה? "למשל, ענייני הפנסיה של החברים. לפני שנות דור, ואף יותר, הוחתמו החברים על מסמכים של קרן פנסיה קבוצתית, שלחבר אין בה מעמד אישי של ממש. אם יפנה חבר בקיבוץ מופרט אל קיבוצו ויבקש לשחרר עבורו את הסכומים שנצברו לו בקרן, אין סיכוי שבקשתו תיענה. ואם יפנה לערכאות - יציגו לו את חתימתו על מסמכים מתקופת הפרה-היסטוריה של הקיבוץ ויטענו כי הוא חתם על המתכונת הזאת באופן אישי".

 

החברים חתמו בלי שיקול דעת? "בהיעדר סערות מיוחדות, נוהגים חברי הקיבוצים לסמוך בעיניים עצומות על המלצות הממסד. ברוב המקרים אין הם מעיינים בקפדנות במסמכי ההחלטות המוגשים להם, ואין הם מצויים בפרטי הפרטים שבהצעות המובאות לאישורם, ובמיוחד לפרטים חבויים-למחצה שעלולים ביום מן הימים לעמוד קוממיות כנגדם. אי אפשר להתכחש לכך שחברי קיבוץ, ובמיוחד הוותיקים שבהם, לא הורגלו בבדיקת הפרטים.

 

"הם נוהגים לסמוך על נציגיהם בהנהלה, ובניגוד לאנשים פרטיים בכל רחבי תבל, חיים בתחושת הגנה ו'כיסוי מטרייה' של הקיבוץ. זה אינו המצב האמיתי כיום. היום כבר אין הגנה מובטחת. מנגנון הערבות ההדדית סמלי ורעוע...

 

 

מתוך ראיון עם חגי מירום, שפורסם בידיעות הקיבוץ ובאתר MYNET - להלן קישור לראיון המלא.

 

//files7.webydo.com/29/292119/UploadedFiles/D1DDF04A-24C7-BD49-AB31-7FE5D2C50187.pdf